WORCSS for Body & Mind

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) 

EMDR is een intensieve methode om nare ervaringen te verwerken. EMDR werd in 1989 door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro geintroduceerd als een snelle en zeer effectieve behandelstrategie bij posttraumatische stress-stoornissen (PTSS). EMDR is een complexe vorm van psychotherapie die verschillende succesvolle elementen van andere therapie integreert in combinatie met een afleidende stimulus (b.v. het met de ogen volgen van de hand van de therapeut). Hierdoor wordt het informatieverwerkingssysteem in de hersenen gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat de herinnering aan een traumatisch beeld vrij snel de emotionele lading verliest en het dus minder pijnlijk is om aan de gebeurtenis terug te denken. Negatieve beelden, gedachten, opvattingen en emoties zullen daardoor veranderen.

Een belangrijk voordeel van EMDR is de relatief geringe belasting voor de client. Het is niet noodzakelijk dat je je ervaringen uitvoering beschrijft of de ervaring continue moet herbeleven.

Een EMDR sessie duurt ongeveer 60 minuten en bedraagt €60,-.


TRE (Trauma Release Exercise)

Trauma en stress zetten zich niet alleen vast in onze geest, maar ook in ons lichaam. Als we langdurig de negatieve gevolgen ervaren van PTSS of chronische stress komen we uiteindelijk bij de psycholoog terecht, waardoor psychische klachten verminderen. Dat trauma en stress ook lichamelijk word opgeslagen word helaas vaak vergeten…

Beeld je eens in: een hertje die op de steppe in Afrika heerlijk staat te drinken aan een meertje… Plotseling duikt er een leeuw op en die zet de aanval in. Het hertje verstilt heel even en zet het dan op een rennen. Het hertje heeft vandaag geluk, hij weet te ontkomen aan de scherpe klauwen van de leeuw. Als je het hertje blijft volgen dan zie je dat hij gaat trillen over zijn hele lichaam…hij schudt hiermee de stress van de aanval van zich af. Hierna gaat hij weer lekker verder drinken. Het hertje denkt verder niet meer aan de aanval…. 

Wij zijn het verleerd om te trillen na stress en trauma. En als het al gebeurt dan onderdrukken we dit omdat we niet zwak willen overkomen. En ook al zit onze taal er vol mee (denk aan; ‘trillen van woede’, ‘met angst en beven’, ‘met trillende stem’), het is toch meer gangbaar dat we grijpen naar slaappillen, alcohol, drugs of de tv. En zo blijven we maar vast zitten in de stress, in burn-outs en de schadelijke gevolgen van PTSS. Maar dat hoeft dus niet!

Tijdens een sessie zorg ik er samen met jou voor dat je lichaam kan ontladen door speciale trauma/stress release oefeningen (TRE). Deze lichaamsoefeningen zetten het trillen van je lichaam op gang, terwijl je zelf de controle blijft houden. Door deze sessie zal je weer lekker in je vel komen te zitten zonder de lichamelijke pijn (verkrampte spieren, hoofdpijn etc.) die veroorzaakt wordt door stress en trauma.

Een TRE sessie duurt ongeveer 60 minuten en bedraagt €60,-.